Veilig ondernemen

Tien tips om een overval te voorkomen

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis. U hoopt dat het u nooit overkomt. Gelukkig kunt u maatregelen nemen om de kans op een overval te verkleinen. Met deze tien tips kunt u direct aan de slag.

Open en sluit uw zaak met z’n tweeën

Doe bij binnenkomst meteen het licht aan, sluit de deur en maak een controleronde.

1

Zet uw medewerkers in

Zorg dat er voldoende mensen op de juiste plekken staan. Bespreek wekelijks met hen welke risico’s er zijn en hoe u ze zo klein mogelijk houdt.

2

Maak duidelijk dat er niets te halen valt

Plak opvallende stickers met boodschappen zoals ‘kassa’s worden afgeroomd’, ‘kluis met tijdvertraging’ en ‘camerabeveiliging’.

4

Begroet uw klant en maak oogcontact.

Let op verdacht gedrag en mensen die ongewone belangstelling hebben voor de inrichting van uw zaak.

5

Beveilig uw producten

Beveilig diefstal- gevoelige artikelen door boxen, labels of dummy’s of verkoop vanachter de kassa. Verlicht uw zaak goed, ook bij de entree.

3

Beperk de buit

Laat uw klant zoveel mogelijk pinnen. Houd
geld en waardebonnen uit zicht en houd uw kaslade etjes. Schaf een afroomkluis aan voor groot geld.

6

Houd zicht op uw kasgeld

Tel uw kasgeld na sluitingstijd in een afgesloten ruimte, onzichtbaar voor klanten en voorbijgangers, en op verschillende tijdstippen.

7

Loop niet te koop met omzetcijfers

Houd omzetcijfers en beveiligingsmaatregelen voor u zelf. Loop er niet mee te koop op bijvoorbeeld een feestje of bij mensen die u niet goed kent.

9

Verdachte situatie? Bel 112

Informeer de politie (112) en uw buren als u in uw omgeving iets verdachts ziet.

8

Opbrengst naar kluis of bank

Neem nooit geld mee naar huis. Breng het met twee personen naar de bank op steeds wisselende tijden. Gebruikt u een kluis? Zet uw kluis op tijdvertraging.

10

Toch een overval?
Denk aan het RAAK – principe

Ondanks alle mogelijke preventiemaatregelen is een overval helaas nooit helemaal te voorkomen. Daarom is het verstandig om uzelf en uw medewerkers voor te bereiden. Zo bewaart u de rust en het overzicht.
Volg daarom het RAAK-principe.

Het RAAK-principe

Download hier uw toolkit

Wilt u de campagnematerialen delen met uw winkeliersvereniging, brancheorganisatie of franchisegever? Download dan hier de online bestanden. Een ruime verspreiding van de tips vergroot het bewustzijn om overvalpreventie goed te regelen.

Download de Toolkit

Nieuws

Slachtofferhulp NL

03.11.2017

Slachtofferhulp Nederland kan iets voor u betekenen na een bedrijfsoverval. Bekijk de animatiefilmpjes.

Videos

Beleef een overval in een 360 graden film

Het CCV ontwikkelde samen met Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland een nieuwe virtuele training: de 360CCV app. De training, die is gemaakt voor horeca- en winkelpersoneel, gaat in op overvallen, winkelcriminaliteit, predictive profiling, straatroof en babbeltrucs. De films bootsen een gevaarlijke situatie zo natuurlijk mogelijk na, zoals bijvoorbeeld een overval in de film hieronder. Hierdoor is de impact groot en is er meer kans dat men, na het zien van de film, maatregelen neemt. Beleef een overval in een 360 graden film. Download de app of bekijk de video online. De app is te vinden als '360CCV' in de app store en play store.

Bekijk video

Instructiefilm veilig openen van een winkel

Het openen van een zaak wordt door ondernemers vaak alleen gedaan. Het met meerdere personen openen (en sluiten) van een zaak is een stuk veiliger en maakt de kans op een overval kleiner. Deze instructiefilm laat u zien hoe u een onderneming veilig opent.

Bekijk video

Contact

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial